В Испания се трудят над 1200 българи, заети в селското стопанство. В Германия фирмата "Мак Доналдс" е наела 131 българи, 38 са наети като домашни помощници, 13 - на работа в хотелиерството и ресторантьорството, 3 - като медицински кадри и др.

По неофициални данни няколко десетки хиляди българи, включително и студенти, се трудят на пазара в ЕС. За тях обаче няма официална статистика дали работят на черния пазар, дали са на непълно работно време и дали имат трудови договори.

Работникът, гражданин на държава-членка на ЕС, разполага както с правото на свободно движение на територията на Съюза с цел търсене на работа, така и с това да се труди като наето или самостоятелно заето лице в друга държава-членка. Това коментираха за БТА експерти по трудово право. Българинът, който се труди на територията на страна-членка на ЕС упражнява своите права при същите условия, които се прилагат на гражданите на съответната държава.

Могат да бъдат предвидени обаче и временни изключения на този принцип. Към днешна дата български граждани - работници или студенти - желаещи да работят на непълно работно време - могат да се трудят с равни права и без разрешение за работа (т.е., правата им съвпадат с тези на останалите граждани на Съюза) в следните страни - Кипър, Италия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Испания, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Швеция. Правото на работа на български граждани е ограничено до 31 декември 2013 г. в Австрия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Обединеното кралство, Франция, Малта, Германия, Нидерландия и Германия.

Ограниченията, наложени от държавите-членки от втората група, се отнасят единствено до достъпа на българи до трудовия им пазар и не засягат останалите права, признати на всички граждани на ЕС.