Срещата е част от усилията на Брюксел и Швеция да се възстанови доверието на гражданите към управляващите на фона на засилващия се популизъм, създаващ нестабилност в Евросъюза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

След шока от Брекзита и засилването на евроскептицизма в много страни членки на ЕС, включително на последните избори в Германия и Австрия, Европейската комисия е твърдо решена да покаже, че не гледа на общността само като на един голям пазар, а взима присърце и въпроса за намаляването на неравенствата, отбелязва АФП.

28-те страни членки ще приемат декларация срещу социалния дъмпинг, наречена Европейски социален стълб за социални права. Документът няма да има правна стойност, но ще даде знак на народите, че най-бедните от тях не са забравени.

Ще се обсъжда как да се увеличат работните места, как да се подобрят условията на труд и социалната закрила.

КНСБ: Постижимо е €1000 средна заплата след 5 г. >>

Ние си представяме, че Социалният стълб ще бъде силен катализатор за догонване, особено що се отнася до по-изостаналите държави членки, каквато е България. Очакванията от инициативата са в страните-членки да се въведат минимални стандарти за заплати, гарантиран доход и трудови права, заяви наскоро президентът на КНСБ Пламен Димитров.

На церемонията в Гьотеборг само трима европейски ръководители ще парафират текста от името на всички - председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и естонският премиер Юри Ратас, чиято страна е ротационен председател на ЕС.