Това коментира директорът на дирекцията "Политика на пазара на труда" в социалното министерство Елка Димитрова, цитирана от БТА.
Тя участва във форум, на който бяха представени резултатите от дейността на колцентъра в МТСП.

Димитрова се позова на нова инициатива на Агенцията за професионална квалификация на ЕК със седалище в Солун, която е въвела т. нар. Skills Panorama.

До 2025 г. се очакват 18 милиона нови работни места в ЕС само в бизнес услугите, които включват банковите услуги, финансовите услуги, различни консултанти, фирми, които подготвят проекти.

За да работи човек в областта на бизнес услугите, ще се изисква от него да съчетава технически умения с умения за работа в екип и за решаване на проблеми.

"Владеенето на чужди езици и личните качества като способност да управляваш времето и надеждност стават все по-важни", коментира Димитрова.

В преработващата промишленост се очаква 21 процента ръст за ЕС на заетостта на висококвалифицираните работници, които ще имат знания за новите технологии, умения за аналитично мислене и в областта на ергономията и компютрите.

В строителството също се очаква ръст на работните места от 2,9 процента до 2025 г., но ще има преход от рутинните физически към умения за организиране на различни дейности.

"Ще има нужда и от хора, които умеят да решават проблеми, да работят в екип, както и от такива със "зелени" умения. Те са свързани с моженето да направиш изкопа така, че да не се унищожи почвата, да се опази растителността", коментира метафорично Димитрова.

Хит е заетостта в сферата на здравеопазването и здравните услуги, която включва не само лекуването на болни, но и различни СПА услуги, фитнес и др.

В тази сфера се прогнозират 1,8 милиона нови работни места до 2025 г., информира експертът.

По думите на Елка Димитрова при всички заети в тази сфера е необходимо владеенето на чужд език, технически познания, както и способности за работа под стрес.

Малко над 65% от работниците у нас са под стрес заради претоварване с работа, над 20% от работниците са изложени на психически или физически тормоз по време на работа, показаха резултатите от проучване на общественото мнение в Европа, направено от Европейската агенция по безопасност и здраве при работа и от Паневропейско проучване от 2013 г.

Едва 31% от българите са удоволетворени от условията за труд, показа пък проучване на Евробарометър, в което се изследва как кризата е засегнала качеството на труда.
Стресът безспорно се счита за най-важният риск на работното място (за 53% от работещите респонденти).

Освен това, неудовлетвореността по отношение на работното натоварване, темпа на работа и дългия работен ден (над 13 часа) е по-често срещана от други проблеми, като липсата на интерес към задачите или недостатъчни периоди на почивка на седмична или годишна база.

Според американски психолози, скандалите и ругатните на шефа никога не оказват мотивиращ ефект на служителите, а намаляват работоспособността и провокират протестни действия.