Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - икономистите я наричат Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, пише в анализ на ИПИ, публикуван на интернет страницата на неправителствената организация.

През 2017 г. се очаква българите да изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове. От ИПИ отбелязват, че за десет дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2,6 млрд. лв. помощи от ЕС.

Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец - 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция Tax Freedom Day да идва все по-късно. Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50 на сто, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.

Всеки сам може да изчисли своите данъци на специализираната страница "Моите данъци" - www.kolkodavam.bg, допълват от Института за пазарна икономика.