Това предупреди председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев на международна конференция за социалния диалог и несигурността на труда, организирана от КТ "Подкрепа", цитиран от БТА.

По думите му никой не обръща внимание на връзката нискоквалифицирана работна ръка - престъпност - измами, включително и в социалната сфера - със социалните плащания и ТЕЛК.

Данев заяви, че в последните години България в България са закрити 344 хиляди работни места, 100 хиляди самоосигуряващи се също са прекратили бизнеса си. В същото време "образователната система изобщо не реагира на структурните промени в българската икономика".

Председателят на БСК припомни, че през последните 20 г. в България се закрити редица производства, работни места в електрониката, машиностроенето, химическата и отбранителната промишленост, тежкото машиностроене.
В момента 150 000 предприятия в България от 350 000 са с нулева заетост, само собственици на предприятието или самонаети. Според Данев през последните няколко години се закриват и дейности - развойни, проектантски, реиинженерингови.
Закриват се също и се изнасят търговски дейности, добави той.

"Кой ще храни това общество, кой ще дава заплати. Стига сме казвали "повишете заплатите", а да помислим кой ще произведе, за да се дават заплатите", коментира Данев.
По думите му никой от управляващите не говори за влошено качество и устойчивост на работните места, "а се хипнотизираме от временната заетост, която не решава устойчиво проблемите в българската икономика".

Така, според него, сме достигнали до "изключително влошена структура на работните места".
По данни, които той представи, 38 на сто от заетите са в сектора на услугите и търговията, 20 на сто - в селско стопанство, а 16 на сто - в държавното управление, здравеопазването и образованието.

Вчера стана ясно, че подготовката за Оперативна програма „Наука и образование” ще е приоритетна задача в работата на новия министър на образованието академик Стефан Воденичаров. Той ще търси начин за връщане на 5-годишното средно техническо образование, защото индустрията е останала без кадри у нас. Воденичаров се надява от есента да започне ново обучаване на стругари, фрезисти, заварчици, специалисти по електроника, на които веднага да бъде гарантирано работно място.