Това е един остатък от миналото, каза той.

На среща с представители на работодателски организации Симеонов е обсъдил възможностите за определяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Срещата беше работна, решения не са вземани, готов съм и за разговори със синдикатите по темата, каза още Симеонов.

Работодателите отново са поставили темата за отпадане на класовете за стаж от работните заплати. Васил Велев, председател на УС на АИКБ, посочи, че целта не e намаление на възнагражденията на работници и служители, а включването на класовете в заплатите.

По думите му тези класове са отживели и подобен механизъм няма в страните в ЕС. Те стимулират мързел, а не трудолюбие, подчерта Велев, цитиран от БТА.

Неотдавна се разбра, че правителството ще разглежда проект за отпадане на плащанията за „клас прослужено време”, като тези средства ще бъдат включени в основната заплата на служителите и работниците.

За премахване на "класа" се говори отдавна.

Възможно е кабинетът да предложи за обсъждане класът за прослужено време да отпадне в Кодекса на труда и за частния бизнес, каза през есента на 2015-а Владислав Горанов - тогава и сега финансов министър.

Той също смята, че класът за прослужено време е анахронизъм и е време да се помисли за неговото отпадане.

"Знаете, че реакцията на синдикатите е много чувствителна по тази тема, но в Кодекса на труда минималният процент, който е заложен, е 0.6 на сто на година. Увеличаването на службата не означава подобряване на качествата или ако увеличаването на времето, през което си служил, увеличава твоите качества или подобрява твоята работа, това трябва да стане чрез увеличение на заплатата, а не по този автоматичен начин, без да се отчита това", коментира Владислав Горанов, цитиран тогава от в. "Сега".

За МВР класът носи 2% към възнаграждението всяка година.

Работодатели и синдикати водят спорове и за минималната заплата. Симеонов заяви, че ще се приеме европейски механизъм за определянето й.