Тръмп продължи президентската традиция, основана от Джордж Х. У. Буш през 1989 г., когато бе пощаден животът на 20-килограмова безименна пуйка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На церемонията в Розовата градина на Белия дом Тръмп помилва 20-килограмовия Дръмстик (Кълка) и 15-килограмовия Уишбоун (Ядец), които ще живеят до естествения край на живота си във ферма във Вирджиния.

Първата дама Мелания Тръмп и синът Барън се присъединиха към президента за забавната церемония.

В Белия дом спазиха и традицията да направят допитване в Туитър коя пуйка да получи президентската амнистия, и с повече от 40 000 гласа победител стана Дръмстик с 60 срещу 40 процента, но както обикновено и двете животинки се възползваха от президентския акт на милосърдие.

Тръмп спази и още една традиция за церемонията - шегите. "Както мнозина от вас знаят", каза президентът, "аз съм много активен в отменянето на някои от изпълнителните решения на моите предшественици, но", добави Тръмп, "юрисконсултът на Белия дом ме информира, че амнистиите на Тейтър и Тот при никакви обстоятелства не могат да бъдат отменени. Тейтър и Тот, можете да бъдете спокойни!".

Тейтър и Тот бяха последните пуйки, помилвани от президента Барак Обама миналата година. Имената са шега с Тейтър Тотс - популярна в Америка гарнитура от пържени кюфтенца от настъргани картофи.

Тръмп също така отбеляза, че през първите няколко месеца от мандата си е посрещнал в Белия дом много гости, включително някои "много странни птици", но не и толкова уникални като Дръмстик и Уишбоун.