Този необичаен въпрос грабва вниманието на киберспециалистите, експертите по Русия и лидерите на Демократическата партия във Филаделфия, пише в. "Ню Йорк таймс" във връзка с изявление на Роби Мук, шефа на предизборния щаб на Хилъри Клинтън.

Пред телевизия Ей Би Си Мук каза, позовавайки се на експерти, че Русия стои зад огласяването на имейлите на Националния комитет на партията. Целта според него е била да се помогне на Доналд Тръмп.

Ако руските служби се месят...

До петък това обвинение, заедно със съпътстващото го твърдение за конспирация на Кремъл в помощ на Тръмп, беше само слух, отбелязва всекидневникът, цитиран от БТА.

Но също в петък бяха огласени около 20 хиляди откраднати имейла на Националния комитет на Демократическата партия (НКДП), много от които поставят в неудобно положение лидерите на демократите.

Това засили дискусията за ролята на руските разузнавателни служби в подкопаването на тазгодишната президентска кампания, пише "Ню Йорк таймс".

Предизборният щаб на Хилари Клинтън - и някои киберексперти - казват, че Русия стои зад огласяването на имейлите, пише "Вашингтон пост".

Обвинението е отправено на фона на нарастващо безпокойство на кадри от националната сигурност за възможни опити на Русия да се намеси в президентските избори, отбелязва вестникът. Той се позовава на свои официални източници.

Ако обвинението е вярно, това ще бъде първият път, в който руснаците активно се опитват да повлияят на избори по такъв начин, посочват анализатори пред "Вашингтон пост".

Цитирани от изданието представители на щаба на Тръмп отричат твърденията за руска подкрепа за кандидата на републиканците като смехотворни.

Ход за обединение на демократите?

В навечерието на конгреса Демократическата партия търси единство с оставката на свой представител, пише "Уолстрийт джърнъл". Коментарът е по повод обявеното оттегляне на председателя на НКДП Деби Уосърман Шулц заради случая с имейлите.

Изданието припомня, че сериозни подозрения към Шулц e имал загубилият първичните избори Бърни Сандърс. "Уолстрийт джърнъл" заключава, че като са принудили Шулц да подаде оставка, демократите са започнали обединение на партията около кандидатурата на Клинтън за президент.

"Гардиън" отбелязва, че тази оставка може да смекчи напрежението в ДП поради отстраняването на фигура, която на конгреса със сигурност е щяла да бъде освиркана от онези делегати, които подкрепят Сандърс.

Възникналият смут крие обаче риск да подкопае опитите на демократите да демонстрират единство и да се разграничат от хаоса, наблюдаван на конгреса на Републиканската партия в Кливланд, посочва британският вестник.

Кремъл: Тръмп-младши  вече опроверга

Кремъл отказа да коментира твърденията за участие на руски хакери в изтичането на информация от централата на Демократическата партия в САЩ, предаде ТАСС.

"Там ставаше дума за хакери (уж свързани с Русия) - каза Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент. - Вече им отговори Тръмп-младши, който решително опроверга това".

Синът на милиардера по-рано каза, че изявленията на шефа на предизборния щаб на демократите са лъжа, уточни ТАСС.