Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън разказа, че на няколко пъти се опитал да напомни на президента Доналд Тръмп за напредващото време докато вървяла срещата с руския президент Владимир Путин.

"Една от причините да продължи толкова дълго е, че след като се срещнаха и доста бързо се опознаха, имаше толкова много неща, които да се обсъдят. Имаше такова ниво на ангажираност и обмен на мнения, че никой от двамата не искаше да спира", каза Тилърсън на журналисти.

Срещата между Тръмп и Путин в рамките на срещата на върха на Г-20 продължи 2 часа и 15 минути, далеч повече от планираните 35 минути.

"Трябваше на няколко пъти да напомням на президента (за изминалото време). Хора надникваха в стаята. По едно време даже изпратиха първата дама в опит да ни изкарат оттам. Обаче не се получи. След като тя дойде да ни види, продължихме още един час. Така че тя очевидно не успя", добави Тилърсън.

След срещата руският президент съобщи, че е обсъдил с американския си колега положението в Украйна и Сирия, борбата с тероризма и кибернетичната сигурност.

Путин се извини на японския премиер Шиндзо Абе, че е закъснял, и на него се е наложило да го чака около час. "Имах много продължителна беседа с президента на САЩ", каза Путин на срещата си с Абе, съобщи ТАСС.

Тръмп не обяви по какви теми е говорил с Путин, като каза, че това са били "различни неща", посочва Асошиейтед прес. Пред репортери държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън съобщи, че в началото Тръмп е изразил загриженост пред Путин във връзка с евентуалната руска намеса в президентските избори в САЩ през миналата година.

По думите на Тилърсън Тръмп е повдигнал "повече от един път" този въпрос пред Путин, но той отричал за руска намеса. "Те имаха много твърда и продължителна размяна (на мнения) по темата", каза Тилърсън, предадоха АП и Ройтерс.