Председателят на асоциацията Байко Байков обяви, че 80 на сто от европейските туристи, които идват у нас, не възприемат тютюнопушенето на обществени места, а забавянето на регулацията е довело до спад на семейните почивки през последните години. 

"Не е вярно, че оборотът на заведенията спада. Желанието на европейските туристи е да почиват в чиста среда, да се наслаждават на чиста природа с чист въздух", заяви Байков във Велико Търново, където се проведе 13-та годишна среща на АБТТА.

Той подчерта, че увеличението на чужденците за периода през зимния сезон на 2012 - 2013 година се дължи именно на факта, че такава забрана съществуваше. Байков припомни, че всички наши съседни държави са въвели тази забрана и това е довело до бум на туристическия поток.

"Българският туризъм се нуждае от пълна забрана за пушене на обществени места. Ограничението за тютюнопушене не е проблем на туризма", коментира още председателят на АБТТА.

От ресторантьорския бранш обаче твърдят, че оборотите им драстично спадат, а някои собственици са принудени да затворят заведенията си и да освободят от работа персонала.
Тезата им бе подкрепена и от депутатите от икономическата комисия в парламента, където миналата седмица бе прието предложението на БСП за отмяна на забраната.

Засега народните представители от здравната комисия им се противопоставиха, като го отхвърлиха. Против е и здравният министър Таня Андреева.

Предстои гласуването в пленарната зала. От всички партии обявиха, че ще гласуват по съвест. Само от ГЕРБ, при чието управление бе въведена забраната, заявиха, че са категорично против отмяна на забраната. 
Предложението за промяна в закона е собствениците на заведения за хранене до 70 кв.м да могат да си избират дали да се пуши или не, а в по-големите - пушенето да става в обособени за целта помещения. Предлага се също така и цигареният дим да се разреши в нощните заведения.