ЕК предлага нови мерки срещу тютюнопушенето

stat
14:37  |  11 май 2013 | Общество / Редактор Елица Петрова /  
Институциите измислят постоянно различни мерки за ограничаване на тютюнопушенето Институциите измислят постоянно различни мерки за ограничаване на тютюнопушенето
Сн.: EPA/БГНЕС

Европейската комисия предлага нови мерки за ограничаване на тютюнопушенето - да се забрани продажбата на цигари "слим", а кутиите да бъдат облепени изцяло със здравни надписи.
 Бизнесът вече изчислява загуби за милиарди. Ако мерките влязат в сила, всички кутии цигари ще са изцяло бели и с еднакъв, малък шрифт ще е изписана само марката. 75% от повърхността ще е заета с надписи за вредата от тютюнопушенето.

"Ще се забранят определени субстанции, т.е. не можеш да казваш, че са билкови, подсилващи, енергизиращи и всякакви други неща. Ментолови също. Не може да има надписи, които предполагат, че е безопасно или леко", обясни финансовият анализатор Лъчезар Богданов, цитиран от bTV.

Идва краят и на слим цигарите, които у нас държат 1/3 от пазара. Производителите, разпространителите и дори собствениците на магазини за цигари, предвиждат големи загуби за бранша им и нищожен ефект за намаляване на пушенето.

"В България те представляват около 30% от потреблението. При евентуална забрана, потребителите ще трябва да намерят алтернативни продукти. Някои ще преминат към стандартни цигари, но нашите проучвания показват, че най-вероятно те ще предпочетат незаконната търговия", коментира Николай Михайлов от международна тютюнева компания.

Лошите новини за пушачите не спират дотук - до 4 години България трябва да повиши драстично акцизите на цигарите, което неминуемо ще ги оскъпи. Очакваното повишение ще е между 15 и 18%, което е между 60 и 80 стотинки.

С предложенията се затяга и на продажбата на електронни цигари и онлайн търговията - предвижда се търговците да уведомяват данъчните за всяка продажба кой и какво си купува през интернет.Последно в Общество


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.