"Търсим ефект, който е сравним със спирането на пушенето, но по-безвреден и в същото време да спазва ритуала на пушенето на цигари. Искаме да се ползва само от пушачи", коментира регионалният директор за ЕС по научноизследователски въпроси на ФМИ Пьотр Козаревич на семинар в Правец.

Нов тютюнев продукт пробива на световните пазари >>>

Понастоящем 1,1 милиард души в света пушат тютюневи изделия. Още 300 милиона употребяват бездимни продукти и едва 12 млн. ползват електронна цигара.

Широко известно е, че при процеса на горене се освобождават ароматите и никотина от тютюна, при което се образуват над 8000 химични вещества, за много от които се знае, че причиняват  или могат да причинят заболявания, свързани с пушенето, като рак на белия дроб, сърдечно-съдови забовяваня и емфизем.

Ето защо изделията за доставяне на никотин, в т.ч. с нагряване, но без горене, с електронно изпаряване и хибридните продукти, се смятат за вероятно или потенциално по-малко вредни и съответно са по-добра алтернатива на употребата на стандартната цигара.

Филип Морис Интернешънъл ФМИ и нейните подизпълнители работят 10 г. за разработване на продукти с намален риск (ПНР), сред които е IQOS система за нагряване на тютюна, заедно с уникално тютюнево изделие.

Те са резултат на усилията на повече от 400 учени генетици, биохимици, биоинформатици и инженери по електроника, коментира регионалният директор за ЕС по научноизследователски въпроси на ФМИ Пьотр Козаревич на семинар в Правец.

Тютюневият продукт IQOS има значително по-ниски концентрации на вредни и потенциално вредни вещества (ВПВВ) в издишвания аерозол, образуван при употреба на продукта, в сравнение с цигарения дим от конвенционална цигара.

Той е насочен само към пушачите, които не искат да се откажат от пушенето - съдържа тютюн, но не гори при пушене като при традиционната цигара, а стига само до нагряване. Разработен е  лабораторно и клинично от 400 учени.

"58 различни вещества са проверени в аерозола и виждаме средно 70% намаление на токсични вещества, може да стигнем и до 100%, но резултат от 70% е много обещаващ", посочи Козаревич.
 
Какво показват научните изследвания на ФМИ

Когато тютюнът се нагрява до температури, по-ниски от 400⁰C, вместо образуването на вреден дим, получаваме пара. При по-ниските температури, токсикантите в цигарения дим намаляват значително или някои от тях изцяло изчезват, а образуваната пара продължава да осигурява аромата и никотина, с които пълнолетните пушачи не биха се разделили.

Парата, образувана от IQOS, съдържа средно 90-95% по-ниски концентрации на токсиканти в сравнение с дима от референтна цигара, разработена за целите на научните изследвания, като концентрациите на никотин са сходни с тези при цигарите.

Лабораторните анализи потвърждават, че тези по-ниски концентрации на токсиканти са причина образуваната от IQOS пара да е значително по-нискотоксична от цигарения дим.

Данните от две едноседмични и две тримесечни клинични проучвания показват намаляване на излагането на 15 токсиканти при пушачите, които са преминали изцяло на IQOS. Това намаление се доближава до намалението, наблюдавано при хора, които спират да пушат.

Употребата на IQOS не влияе неблагоприятно върху качеството на въздуха в затворени помещения и не е източник на вторичен дим.

Изследванията на ФМИ показват още, че интересът на непушачите и бившите пушачи към продукта е пренебрежимо малък, и че е налице значителен потенциал за пълно преминаване към продукта при пълнолетните пушачи.

"Лично за мен, като фармацевт, това е много удовлетворителна работа, да мога да помогна на пушачите да изберат по-добри алтернативи, защото според Световната здравна организация към 2025 г. ще имаме 1 милиард пушачи.
При такъв брой хора, които избират да пушат, има смисъл те да имат достъп до по-малко вредни алтернативи на цигарите. И в същото време да осигуряват вкус и сетивно преживяване, които да убедят пушачите, които биха продължили да пушат, да преминат към употреба на тези алтернативи", коментира още Пьотр Козаревич.

Според компанията бездимните продукти са пътят за ограничаване на рисковете при пушене и свързва бъдещето си развитие именно с тези продукти. От 2008 г. компанията е инвестирала 3 млрд. долара в разработването и научните изследвания на такива продукти. Вече има регистрирани над 1400 патента и има над 3000 внесени заявления за патенти за нови продуктивни разработки, свързани  с ПНР.