Той отговори на въпрос на Иван Иванов от Синята коалиция защо се бави наредбата, която регламентира условията и реда на пушене в закрити обществени места и дали причината не е в лобистки интереси, съобщи БТА.
Според наредбата, ако в ресторантите, баровете и офисите няма обособени зони с изградена вентилация, в тях няма да може да се пуши.

Константинов отговори, че няма информация да има лобистки интереси, които да бавят приемането на наредбата. Той обясни, че причината е закъснението на междуведомственото съгласуване на наредбата и други бюрократични пречки, които вече са преодолени.
Надявам се наредбата да бъде включена в дневния ред на заседанието на Министерския съвет на 10 ноември, каза Константинов.

Той смята, че предвиденият едномесечен срок от влизане на наредбата в сила, предвиден за привеждане на обособените помещения и заведения за пушене в съответствие с изискванията, е достатъчен.
"Едно от първите неща, с които се заех, беше тази наредба, аз съм привърженик на забраната за пушенето на закрити места", декларира здравният министър.

Синият депутат изрази задоволство, че двамата са на едно мнение, че трябва да има силна рестрикция за пушенето в затворени места.
"Съседни страни, които дори не са членки на ЕС, като Македония, имат много по-строги изисквания от нас. Не трябва по никакъв начин хора, свързани с ресторантьорски бизнес и търговия с тютюн, да ръководят действията на държавни институции", заяви Иванов и допълни, че българското общество подкрепя въвеждането на ограниченията за пушене.

Пълната забрана за пушене беше приета от миналия парламент, но след законодателни инициативи управляващата партия ГЕРБ я отмени. Като причина те изтъкнаха, че в условията на криза забраната за пушене на обществени места ще се отрази сериозно на ресторантьорския бизнес.