80% от събраните глоби ще се дават на общините за спорт и програми за здравословен начин на живот. С тежки глоби и строг контрол правителството започва истинска “война“ срещу тютюнопушеното, предаде БНР.

Забраната е валидна за всички обществени места без изключение. Около здравните заведения се забранява пушене дори и пред сградата. Ресторанти и кафенета ще трябва да се ограничат само с клиенти - непушачи. Глобата при нарушение за граждани е до 500 евро. Санкцията за собственика на заведението може да достигне и до 10 хиляди евро с риск за отнемане на лиценза.

От здравното министерство са категорични, че няма да рискуват здравето на децата, заради порочния навик на пушачите. В болниците се отварят центрове за отказване от тютюнопушенето.

Собствениците на заведения са в отчаяние и очакват рязко спадане на клиентите и оборота. Повечето търсят начин за навеси и отворени места пред заведенията, за да не изпуснат клиентите, които продължават да пушат въпреки забраната.

Междувременно много заведения у нас ще бъдат принудени да махнат пепелниците, след като наредбата, уреждаща тютюнопушенето на обществени места след частичната забрана през юни, бъде приета от правителството. Очаква се това да стане още утре, когато ще е първото заседание на кабинета след лятната му ваканция.
Макар че депутатите приеха по-либерален режим, разрешаващ пушенето на обособени места, след влизането на наредбата в сила повечето заведения ще бъдат принудени да забранят цигарите. Причината е, че независимо от това, че промените в Закона за здравето бяха приети още преди три месеца, малко собственици са предприели преустройство, чакайки да се приеме наредбата.