След няколко часа емоционални дебати депутатите отхвърлиха на първо четене и двата законопроекта за либерализация на режима за пушене - на Спас Панчев от левицата и на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

За промените на Панчев гласуваха 190 депутати, от които 76 – „за”, 106 – „против”, а 8 се въздържаха.
За промените на Сидеров гласуваха 188 депутати, от които 64 – „за”, 107 – „против”, а 17 – „въздържал се”.

Според правилника в следващите 6 месеца вече не може да има дебат за забраната на тютюнопушенето.

Депутатите от ГЕРБ дойдоха на дебатите със залепени стикери на саката си срещу пушенето.

Вижте снимки от заседанието на парламента>>

Панчев се мотивира, че влизането в сила на пълната забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни 2012 г. поставила ресторантьорския и хотелиерски бранш в "изключително затруднено финансово положение", много заведения затваряли или съкращавали работници.

Един от най-яростните привърженици на забраната за пушене се оказа депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев, който е лекар.
Той обясни, че няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над цената на човешкия живот, предаде БТА.

"Да твърдим, че забраната за пушене е дискриминация за пушачите е същото като да оневиним наркоманите или изнасилвачите, защото не могат да вършат деянията си пред останалите хора", обясни той.

За Кърджалиев промените в закона са лобистки, популистки, ретроградни, "злоупотреба с необразованата добронамереност на някои от непушачите, с толерантността".

Той вещо обясни, че има феномен - странична димна струя - димът от тлеенето на цигарата, като 89% от него минава през филтъра на вентилационната система.

"Струята съдържа 50% повече амоняк, 5 пъти повече въглероден окис, три пъти повече канцерогенни. Непушачът е длъжен да поема този дим, заедно с дима, издишан от пушача”, заяви още депутатът.

Той призова колегите си от ДПС да не подкрепят отмяната на забраната, за да  продължат евроатлантическия път на партията.

"Ако е така, както казвате, половината от тази зала трябва да измрем в адски мъки. Предстоят празници, помислете за тези хора, които ще седнат на масата, как ще ги оставите да седят навънка и да мръзнат", репликира му депутатът от "Атака" Венцислав Лаков.

Антон Кутев от БСП пък обясни на колегата си от ДПС, че доводите му, ако не неверни, били спекулативни и му изглеждало лъжеморално това, което прави.
По думите му ресторантьорите не влошават живота на хората.

Кърджалиев им отговори, че е сигурен, че след време пушенето ще бъде "инкриминирано в световен мащаб".

Николай Александров от "Атака" му опонира обаче, че по неговата логика трябва да се ограничи и свинското месо.

Мартин Захариев от левицата коментира, че предстои най-интересното гласуване, защото сега ще излязат от партийните си обувки и ще гласуват по съвест.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който е лекар, спомена за ДНК-мутациите, които се предизвикват от пушене.

Магдалена Ташева от "Атака" коментира, че живеем в държава, в която половината хора са без зъби, защото не могат да си позволят протези.

"Сега сте много загрижени да не пуша? Бързате да застанете в поза на буква Г на една брюкселска бюрокрация. През 1996 г. ЕК прие да регламентира дължината на презерватива – 16 см, що не го въведете и у нас, за да покажете, че сме европейци”, призова тя.

Кирил Добрев от ГЕРБ обясни, че със забраната почувствали удоволствие от храненето.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева се обяви против отмяната на пълната забрана.

Междувременно пред парламента имаше протест против отпадането на забраната.