В началото на седмицата за един ден бяха открити 21 мъртви пеликана в резервата.

Направени проби за изследвания на два от тях са дали положителен резултат за наличие на птичи грип, съобщиха от Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Издадена е заповед на изпълнителния директор за определяне на 3-километрова предпазна и 10-илометрова наблюдавана зона.

В предпазната зона се включват териториите на природен резерват Сребърна и с. Сребърна.

10-километровата наблюдавана зона около огнището обхваща селата Ветрен, Айдемир и Полковник Ламбриново и град Ситово и селата Попина и Поляна от Община Ситово, Област Силистра.

В 3-километровата предпазна зона попада една ферма за бройлери, която към момента е празна. Всички останали птицевъдни обекти в двете зони са от тип "заден двор" и птиците в тях се отглеждат единствено за лична консумация.

В наблюдаваната и предпазната зона се забранява преместването и транспортирането на домашни птици или на други птици, освен в случаите на транзитно превозване през зоната без разтоварване или спиране.

Забранява се и изпращането на яйца за люпене от животновъдни обекти, попадащи в горепосочените зони.

В определените зони не може да се търгува с прясно месо и месни продукти от домашни птици и див пернат дивеч, взет от дивата природа от същите зони.

Преустановява се транспортирането или разпространението на непреработен тор от стопанства с домашни птици или други птици, отглеждани на закрито.

Забранен е и ловът на пернат дивеч и пускането на диви птици, отглеждани на закрито, на свобода в природата.

На директора на Областната дирекция по безопасност на храните е разпредено да бъде свикано незабавно заседание на областната и общински епизоотични комисии. Те трябва да предприемат спешни мерки за предотвратяване разпространението на болестта.

Забранява се събирането и провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на областите Силистра, Русе, Шумен, Разград, Добрич и Варна.

Огнището на "птичи грип" в Сребърна е второто открито в пределите на страната от началото на годината. През януари в Бургас бе регистрирана заразата в умрял къдроглав пеликан. През март падна наложената карантина в района.