Това коментира за БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Според нея обаче това, което потиска мъжкото у силния пол, е проявата на по-висока степен на агресивност. Жените искат да бъдат приемани наравно и изземват много от мъжките роли. Самите те декларират че търсят мил, очарователен, забавен мъж с чувство за хумор, а някак си пропускат да допълнят списъка с останалите качества, за които смятат, че се подразбират. Нищо обаче не се подразбира и проявата на настъпателност, търсенето и ухажването от страна на жените прави мъжете по-пасивни, това води до още по-голяма активност от страна на дамите и се получава един затворен кръг, отбелязва психологът. По нейни наблюдения в нашето общество мъжете в по-висока степен от други страни проявяват толерантност и приемане към кариерния успех на жените, особено на средно мениджърско равнище.

Въпреки че от години има много маси в заведенията, които са заети само от дами, българският мъж все пак е запазил част от страстта си на "ловец" и това трябва да се пази и стимулира, смята доц. Бакрачева. Жените на първо място искат да се чувстват жени - ценени и уважавани, но и с достатъчна опора и закрила.

Независимо от степента на еманципация, всяка жена обича да бъде глезена, изненадвана, обгрижвана и обичана, да се оглежда в очите на мъже и да вижда, че е харесвана, коментира тя.

Според нея обаче дамите все повече се опитват сами да си доставят това, от което имат нужда и все по-рядко се сещат да споделят, че са слаби в някои моменти, че имат нужда от внимание и грижи. Най-честата грешка е позицията "ако ме обича, знае какво искам". Мъжете не са гадатели или рентген и, ако не им бъде казано ясно какво се очаква от тях, те се затрудняват и започват да действат напосоки, което среща една нацупена физиономия или ледено мълчание, защото не са се сетили за нещо, обяснява психологът. Споделяйте, съветва тя.

Бакрачева отбелязва различният начин на говорене при мъжете и жените. Мъжете говорят, за да търсят решение. За тях е трудно да приемат един разговор, който е просто споделяне, без да се намира конкретно решение. Дамите, обратното, имат нужда да изразят емоциите си, да бъдат чути. Често без търсене на обратна връзка, но най-вече без готови съвети. Те просто искат "да им влязат в обувките", да видят света през техните очи. Има нещо общо и при двата пола и това е желанието за подкрепа, безрезервна подкрепа и приемане. Оттам нататък могат да се различават сферите и начините - може да е за външност, за лични качества, реакцията в случаи на неуспех. Важното за двойката и взаимоотношенията е не критиката, която, за съжаление, е чест спътник във всекидневието, а подкрепата. Тоест отношението трябва да е "аз те харесвам такъв, какъвто си", а не "искам да се промениш", посочва доц. Бакрачева.