Това заяви в интервю за БНР националният консултант по психиатрия и началник на психиатричната клиника на УМБАЛ "Александровска“ професор Вихра Миланова.

Тя обясни, че освен самите пациенти, потърпевши са и близките на болните, и техните семейства, но един от най-големите проблеми на хората с психични заболявания е отношението на обществото към тях.

"Не е случайно мотото "Психично здраве с достойнство" на Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, защото хиляди хора с психични заболявания, както в България, така и по света, са с ограничение в техните човешки права. Те са до голяма степен дискриминирани поради своята болест. Анализът на хора с психични разстройства сочи една много голяма “дамга“ - наличието на стигма - това е общественото отхвърляне, неудовлетворението и наличието на предразсъдъци. Това е нещо, което непрекъснато съпътства живота на тези хора", подчерта професор Миланова.

И допълни, че през годините тежестта на заболяванията е нараснала многократно.

Националният консултант по психиатрия подчерта, че създаването на мрежа от заведения с медицински и социален облик, но не болнични, е необходимост, за да се осъществява подкрепа за пациентите, които живеят с психични заболявания.

"Това са дневни центрове или друг тип защитени жилища, в които тези хора могат да пребивават денонощно и в тези служби те биха могли продължително време да се учат да живеят независимо", обясни проф. Миланова.

Още през 2013 г. националният консултант по психиатрия поиска да бъде създаден регистър на психично болните, но данните в него да не са общодостъпни, а да служат само на медиците и експертите. Тогава тя бе категорична, че голяма част от психично болните получават медицинска грижа, но след излизането от болницата нямат адекватно обслужване. Няма служби и подготвени екипи, които да продължат да проследяват състоянието им.

Създаването на такъв регистър бе заложено в Закона за лечебните заведения, който в началото на септември бе разгледан от комисията по здравеопазване в Народното събрание. Депутатите обаче отхвърлиха текста.