Промяната се предлагаше в Закона за лечебните заведения, който комисията гледа на извънредно заседание, предаде БГНЕС.

Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов от ДПС се обявиха против създаването на регистъра, защото не всички пациенти може да желаят да фигурират в него.

Не виждам защо всички лица, преминали през психични разстройства да бъдат там. Това е в противовес на други закони, като Закона за личните данни”, каза Кърджалиев.

Адемов пък предложи текстът да отпадне, защото е възможно хора с мимолетни разстройства да попаднат в този регистър, което ще тежи на житейското им настояще и бъдеще.

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че темата е деликатна.

Текстът е предложен съвсем добронамерено, истината е, че в момента има действащ текст в Закона за здравето, който казва, че такива регистри се поддържат регионално. Ако имаме притеснения по-скоро трябва да искаме отмяна на цялата регистрация на такива заболявания, каквото надявам се да не предлагаме. Тези регистри не работят и на регионално ниво, не се поддържат”, посочи Москов.

Психиатрите отдавна предупреждават, че липсата на система, в която да се вписват болните затруднява поддържащото им лечение.

Още през 2013 г. националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова поиска да бъде създаден регистър на психично болните, но данните в него да не са общодостъпни, а да служат само на медиците и експертите.

Тогава тя бе категорична, че голяма част от психично болните получават медицинска грижа, но след излизането от болницата нямат адекватно обслужване. Няма служби и подготвени екипи, които да продължат да проследяват състоянието им.

В края на януари т.г. 39-годишният Цветослав Попов от Плевен бе намушкан с нож на улицата и почина на място. Убиецът му бе заловен, но се оказа, че страда от параноидна шизофрения. 43-годишният Виктор Стоев обяснил пред криминалистите, че е "обезвредил терорист, като му е взел бомбата".

Пет месеца по-късно вуйчо, страдащ от параноидна шизофрения, намушка с нож в сърцето 13-годишния си племенник. Убийството бе извършено в хасковското село Елена.