До края на март са извършени общо 1457 проверки, като 829 от тях са медицински, а 628 - финансови. Проверени са 136 лечебни заведения и са констатирани 1570 нарушения.

Между 18 и 21 април пък са направени внезапни проверки на 191 отделения в 37 болници в София, Пловдив, Пазарджик, Перник, Враца, Плевен, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Шумен, съобщи управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова, цитирана от "Фокус" и БГНЕС.

В 38% от проверените лечебни заведения са открити нарушения.

Целта на проверката била да се установи дали се хоспитализират пациенти, които нямат необходимост от активно болнично лечение и дали по празниците те са в болниците.

В Габрово експертите на НЗОК са констатирали, че в отделението по офталмология, което има 5 легла, са приети 7 пациента, но нито един от тях не е бил там.

В МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003” в Дупница е регистрирана съмнителна почти „епидемия” на пациенти с остра левокамерна слабост – кардиална астма, а севлиевската МБАЛ „Д-р Стойчо Христов” регистрирала 243 пациенти с бронхопневмония и бронхиолит за месец на легла, които могат да поемат не повече от 175 души.

В една от софийските болници всички пациенти пък са били изписани още на 17 април.

"Всички ли са били в еднакво състояние, за да могат да продължат лечението си вкъщи, и кога са били приети, за да бъдат изписани в един ден?", попита Румяна Тодорова.

По думите й, изключително висок брой е отчетен на деца с артериална хипертония.

"Проверката трябва да се разгърне и най-вероятно ще изпратим документи до Медицински одит, за да се види това наистина ли е така, защото това е тревожен факт, и кое е истина", обясни Румяна Тодорова.

Управителят на НЗОК допълни, че ще бъде сезирана прокуратурата в Пазарджик и Пловдив, защото лекари са отчели дейност, която не е била извършена, а пациенти са се оплакали, че нито са получили направления, нито са минали през специалист.

При проверката добро впечатление са направили натоварените отделения като неврологичните отделения, където работата се е извършвала експедитивно. Пример за добра практика са неврологичното отделение на болница "Токуда" и МБАЛ "Света Анна", особено в детското отделение.

"Не можем да сложим всички болнични заведения под общ знаменател. Ще продължим с внезапните проверки, такива ще има и през следващите празници", каза още Тодорова.