Най-засегнати от епидемията са Либерия, Гвинея, Сиера Леоне и Нигерия.
Епидемията е взела 1229 жертви, показват нови данни. За три дни са починали 84 души.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че дори страните, които не са засегнати от епидемията на Ебола в Западна Африка, трябва да подобрят способността си да откриват и незабавно да изолират нови случаи, без да нарушават ненужно международните пътувания и търговия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Уточнява се, че няма нужда от ограничения на пътуването и активна проверка на пътници ако те не идват от държави, които граничат със страни, засегнати от епидемията.

СЗО съобщи също, че заедно с Международната организация за гражданска авиация и Международната асоциация за въздушен транспорт е създала работна група, натоварена със задачата да следи развоя на епидемията в  Западна Африка, предаде Франс прес.

В начинанието се включват и Световният съвет за туризъм и пътуване и Международният съвет на летищата. Работната група ще следи обстановката с Ебола и ще предоставя информация на транспортния и туристическия сектор и на пътниците. Първото заседание на работната група е било още на 13 август в Женева. 

Европейската агенция за граничен контрол (Фронтекс) реши да спре полетите, с които връща нелегални имигранти в Нигерия.

Камерун затвори границите си с Нигерия, предаде Франс прес. Затворени са всички граници - сухопътна, морска и въздушна.

"Нашата логика е, че е по-добре да предотвратяване заразата, отколкото да лекуваме болни", заяви камерунският министър на съобщенията и говорител на правителството Иса Чирома Бакари.

В столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби вчера почина нигерийка, която може да е била заразена с Ебола, предаде Асошиейтед прес.

Националната авиокомпания на ОАЕ "Етихад еъруейз" съобщи, че е дезинфекцирала самолета, с който починалата жена е пристигнала от Нигерия. Тя е пътувала за Индия за лечение на рак в напреднал стадий.

В Нигерия вече има 12 потвърдени случая на заразяване с вируса, от които петима са почти напълно възстановени, предаде Ройтерс. Смъртните са четири.
Борбата с епидемията в Нигерия се затруднява от националната стачка на лекарите. В четвъртък здравното министерство уволни 16 000 лекари след като те отказаха да прекратят стачните действия.

В Либерия продължава активното издирване на болни от Ебола, които избягаха от изолационен център, нападнат в нощта на събота срещу неделя от местни жители, въоръжени с ножове и тояги, предаде Франс прес.

Либерия е най-засегнатата от вируса страна. Тя задмина Сиера Леоне и Гвинея от въвеждането на извънредно положение на 6 август.

Анкета: Да се използва ли експериментално лечение?