Разпореждането е на Регионалните здравни инспекции след постъпили сигнали от Регионалните инспекторати по образованието в страната за случаи на поява на въшки в някои училища след началото на новата учебна година.

Преди дни, медии съобщиха, че от началото на годината само от столични училища са подадени 15 сигнала за появата на въшки. В края на септември въшки налазиха и учениците в начален курс в повечето учебни заведения и в детските градини в Кърджали.

От Министерството на образованието напомнят, че общините осигуряват и контролират здравното обслужване на децата в забавачките и училищата, като разкриват здравни кабинети за извънболнична медицинска помощ.

Дейността в здравните кабинети се осъществява от медицинска сестра или фелдшер, като медицинските специалисти трябва да са преминали следдипломно обучение по проблемите на профилактиката на здравето и по оказване на първа помощ.

Минималният брой на ученици, обслужвани от един медицински специалист, е 800, а минималният брой на деца в детско заведение, обслужвани от един медицински специалист, е 60.

Когато в две или повече детски градини, в една община, се отглеждат и възпитават по-малко от 60 деца, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно детско заведение, уточняват от МОН.