Причината за пропадането на асансьора в жилищна сграда в София, при който почина 46-годишна жена, а друга е с опасност за живота, е скъсани въжета на кабината.

Самите въжета са се скъсали от триенето с ролка, която не е подходяща за този тип асансьор и е неправилно монтирана. Това показа проверка на място на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Председателят на агенцията Стефан Цанков каза пред Дарик, че причината да не се задейства клиновата защитна система е, че тя най-вероятно не е проверявана и поддържана 5-6 години. Огледът на място е потвърдил причината за пропадането на асансьора, добави Цанков.

Освен скъсаните въжета, причина за тежките последствия от падането на асансьора е, че не се е задействала защитната система, която трябвало да го спре между етажите.

Последната защитна система - клиновата, не е сработила, което е трябвало да стане дори и при скъсване и да спре някъде по етажите кабината. Това, което виждам, е система, която трябва на всеки 10 дни да се проверява, всяка една година да се изпитва, а най-вероятно не е поддържана поне 5-6 години”, заяви Цанков.

Той посочи, че вече са започнали проверки на фирмите за техническа поддръжка и надзор на асансьорите в страната. Приоритетно ще бъдат проверявани рисковите фирми, за които са получавани сигнали в агенцията. Стана ясно, че 10% от проверените до момента асансьори са неизправни.

За мен е загадка защо е паднал асансьорът, ние не сме поканени на огледа, за да видим какво е станало, аз научавам от медиите. Наш човек не е присъствал на огледа”, обясни пред bTV управителят на „Лифт контрол" инж. Максим Димитров.

Той добави, че му е адски неприятно за загиналата и ранената жена. И подчерта, че преди две години е била променена наредбата за проверка не на една година, а на три години.

"Можеше да бъде направена проверката по- рано, защото въжетата не се късат толкова бързо. В случая за мен е необяснимо как се късат две въжета едновременно и асансьорът пада като круша. Отгоре има предпазни устройства, които би трябвало да го блокират”, допълни Димитров.

Днес бе направена демонстрация пред журналисти как се проверява асансньор в столичния квартал "Гоце Делчев". Оказа се, че фирмата, която отговаря за поддръжката, е изрядна.

Стана ясно обаче, че "Лифт контрол” отговаря за поддръжката на 12 000 асансьора, а в нея работят едва шестима души.

Служители на агенцията за метрологичен контрол също признаха, че не разполагат с достатъчно хора. На един се падали по 100 проверки месечно. За големите градове дори се изпращат експерти от по-малките градове, поради недостиг на хора. Специалисти не скриха, че проверките се извършват трудно и некачествено.

АНКЕТА: Прави ли се достатъчно за сигурността на асансьорите?