С 18 гласа "против" беше решено, че няма защо скандалът, станал известен като ЦУМ-гейт, да бъде проверяван, както настояха само 6-ма от кадровиците, сред които и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Според мнозинството случаят цели да дестабилизира държавата и да оспори авторитета на главния прокурор.

"Това са шеги и закачки кой с кого е пил кафе", заяви Румен Боев, цитиран от "24 часа".

"Да не подлагаме г-н Цацаров на унижение", добави Димитър Узунов.

Според него ЦУМ-гейт произтича от друг скандал, свързан с излезли в медиите стенограми от разговори на десни партийни лидери, наречени АРГО-гейт.

Соня Найденова обаче заяви, че подобна проверка е нужна, за да се защити авторитетът на съдебната система и да се отстранят всякакви съмнения за икономически интереси.

Калин Калпакчиев пък добави, че и друг път ВСС е прибягвал до такива проверки и посочи за пример случая с тефтерчето на Красьо Черния, в които имаше телефони на няколко от съдебните кадровици.

По-рано самият главният прокурор говори за първи път по скандала. Цацаров заяви, че няма от какво да се срамува, защото не е бил на тайна среща и участниците в нея не са криминално проявени, разследвани или подсъдими.

Панов vs Цацаров: За Сотир, Жоро и Сашо

Изказването на Сотир Цацаров предизвика остра полемика с Лозан Панов.

"Този отговор е недостатъчен, не получиха отговор много въпроси", каза председателят на ВКС, цитиран от БТА.

Главният прокурор отвърна:

"Не сте човек, който да ме съди. Достатъчно голям човек съм, за да мога да кажа "Не на страха".

Панов обаче настоя, че причината за срещата е неясна, както и кой е инициатор. Той поиска още Цацаров да каже какво точно се е случило на нея.

"Ако това е една нормална среща между Сотир, Жоро и Сашо, създаваме впечатление, че всеки прокурор може в обедната си почивка да се среща с когото си поиска, където си поиска. Ако Жоро и Сашо могат да си уреждат срещи както си искат, то за главния прокурор има стандарти на поведение", продължи върховният съдия и поиска Сашо Дончев и Георги Гергов да бъдат поканени във ВСС.

"Целта е главният прокурор да бъде дискредитиран и унижен. Нямате свян да стоите до него", намеси се Димитър Узунов и допълни, че не иска да бъде част от олигархичен кръг.

"Номинацията за "Оскар" за "спасяването на редник Райън" е за някой друг", отговори му Панов.

"Целта на сценария е тримесечно безсъние на главния прокурор. А изслушването на Георги Гергов и Сашо Дончев ще е цирк", атакува го и Ясен Тодоров.

След него Цацаров отговори на Панов, че никога не би се занимавал със съпругата му.

"Тук не е киносалон и не дават "Черният лебед" или "Мълчанието на агнетата", нито "Спасяването на редник Райън". Не съм редник Райън, но ще издържа много неща", каза главният прокурор.

След още ескалация на напрежението част от членовете на ВСС, в това число и Цацаров, напуснаха залата, което наложи да бъде обявена почивка за няколко минути. След нея членовете отхвърлиха предложението за проверка.