От днес екипът работи на място в Окръжната прокуратура във Враца и в Районната прокуратура в Бяла Слатина, съобщиха от държавното обвинение.

Врачанското село Галиче нашумя още преди години заради скандалния си кмет Ценко Чоков, който демонстрира висок стандарт на живот и прилага собствено правосъдие. В последно време за него се заговори отново. Пред медии политически опонент на Чоков - Веселин Тушинов, се оплака, че лично кметът е запалил два от автомобилите му.

Тушинов бе категоричен, че е видял кмета на местопрестъплението да пали предварително залята върху колите течност.

Очаквано, Чоков отрече категорично това.

Седмица по-късно обаче изгоря и къща в Галиче. Синът на собствениците е сред свидетелите по делото, образувано срещу кмета за придобиване на земеделски земи по незаконен начин. Семейството неведнъж  се е жалвало в полицията от местния управник, защото било заплашвано от него.

Само ден преди главният прокурор да разпореди тотална проверка на разследванията и сигналите в Галиче от 2010 година насам, премиерът Бойко Борисов се възмути от палежите в селото. От стенограмата на вчерашното заседание на Министерски съвет, на което вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, стана ясно, че Борисов е заявил:

"Повече (от смяната на главния секретар на МВР и на шефа на ДАНС – бел. ред.) би ме притеснило това, което гледах сутринта от Враца с кмета и с палежите, които стават там – това би ме притеснило повече и ме притеснява".

Днес пък се разбра, че часове след изказването на премиера, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е поискал оставката на шефа на областната дирекция на МВР във Враца Иван Кирилов.

Пред БТА Кирилов заяви, че мотиви за исканата оставка не са изтъкнати. Самият той е подал оставката си, също без мотиви.   

Вчера обаче bTV показа снимка, на която се вижда как полицаят на село Галиче пие на една маса с Чоков. Кирилов коментира, че не може да знае кой от подчинението му кога и с кого сяда на една маса.

По неофициална информация на в. "Стандарт" срещу Ценко Чоков вече е образувано досъдебно производство за умишлен палеж на къща и два автомобила.