Проверката е заради излъчен на 20 февруари репортаж в предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия, който е озаглавен „Експерти разкриват как ремонтът в тунела "Ечемишка" е направен за пари, в пъти повече от необходимото“.

Съоръжението беше затворено след трагичен инцидент на 5 февруари. Специална експертна комисия, назначена от АПИ, предложи техническо решение за възможно най-бързото пускане на движението при осигурена безопасност.
При 24-часов режим на работа за 5 дни беше демонтирана старата осветителна конструкция на тунела, като бяха премахнати 1625 стари осветителни тела. За гарантиране безопасността на движението е монтирано аварийно осветление със 108 LED осветителни тела.

В излъчения репортаж обаче става ясно, че за ремонта са били похарчени 390 000 лева, като тепърва фирмата, извършила подмяната на осветлението - държавната "Автомагистрали", ще даде отчет пред АПИ за какво и как точно са изразходвани парите.

В телевизионния репортаж се изтъква, че по експертни изчисления подобен ремонт би трябвало да струва около 144 000 лева.

Според прокуратурата, в материала се сдържат данни за евентуално извършена умишлена безстопанственост и престъпление по служба, поради което главният прокурор разпореди на Спецзвеното “Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура да извърши спешна проверка по случая.

В момента прокурори и следователи изискват от Агенция „Пътна инфраструктура“ и от Дружеството „Автомагистрали“ цялата документация във връзка с извършения спешен ремонт на тунела „Ечемишка“.

Срокът за извършване на проверката е 14-дневен.