Проверките са на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които започнаха миналата седмица. От понеделник започват проверки и на слънчевите очила.

Мирослав Йотов - директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), уточни по БНР, че над 75% от проверените спинери, само за три дни, се оказва, че са несъответстващи продукти.

Поради това се налага да бъдат взети и проби, които вече са изпратени в лаборатории и те се изпитват.

"Нашата цел е да предотвратим опасни продукти на пазара, които могат да причинят и фатален изход при игра с тях. Това, което ни накара да направим проверка, са спрените преди един месец на митницата над 50 хиляди бройки. В петък се появи първата информация на колегите от Люксембург за наистина опасни спинери, които са публикувани в системата за бърз обмен на информация.
Всички тези продукти, които са опасни, ще бъдат забранени за продажба у нас, след излизането на резултатите от пробите
", обясни Мирослав Йотов.

Агенцията продължава с проверките през лятото. Завърши проверката на детските люлките и раменните пояси, като помощно средство за плуване – ситуацията не е цветуща, каза Йотов.

Около 50% от раменните пояси са без съответните предупреждения и инструкции на български език.

Следващата тема са слънчевите очила. Добре е потребителите да отидат в която и да е оптика, в която има такава апаратура, да си направят една бърза проверка, която е безплатна, за филтъра и за покритието, посъветва Мирослав Йотов.