Причина за това става международното журналистическо разследване за пране на пари "Азербайджанската пералня", според което съпругът на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получил 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската компания Avuar Co. Според данните на "Гардиън" и други медии схемата е действала с плащания към политици и журналисти, част от лобистка кампания в услуга на президента Илхам Алиев.

"По повод публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР, е разпоредена проверка от главния прокурор. Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Проверка на изнесените данни вече нареди и финансовият министър Владислав Горанов, който каза, че ще иска обяснение от Митрев.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък коментира, че скандалът е деликатен, защото засяга репутацията на страната ни.

Днес цялото правителство ще обсъди на заседанието си казуса.

Междувременно самият Митрев заяви, че това е атака, насочена срещу него и семейството му. Той призна, че е получавал пари по консултантски договори, но подчерта, че те са напълно законни и с платени данъци.

"Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам. Кампанията срещу мен е безсмислена спекулация. Достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на мен и на семейството ми", добави Митрев.

Той уточни, че е бил в Азербайджан поне 10 пъти от 2002 г. насам. И определи като абсурдни съмненията в професионалната му пригодност, тъй като в разследването се поставя под въпрос компетентността му по мащабен хидротехнически проект, изпълняван от азербайджанска компания.

Ирина Бокова пък отрече между бизнеса на мъжа й и нейната роля в ЮНЕСКО да има конфликт на интереси.

"Погрешно е да се замесва моето име. Нямам нищо общо с този случай и вече съм информирала в. "Гардиън", каза още тя, като подчерта, че дори не е запозната с консултантската дейност на съпруга си.

Последното предизвика масови иронични коментари в социалните мрежи, че очевидно семейството е толкова богато, че тя дори не знае, че мъжът й е получил над 400 000 евро.