По разпореждане на министър Николай Нанков ресорната му заместничка ще инспектира дейностите по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Повод за проверката е случай в Мездра, при който през почивните дни проливният дъжд наводни блок, в който в момента тече саниране. 11 апартамента на последните етажи плувнаха във вода. Местните жители се оплакаха, че само петима души извършват ремонта, противно на твърдението на изпълнителя, че работниците били 25.

От фирмата посъветваха хората да се изнесат временно, но обещаха да поемат щетите. По договор санирането трябва да приключи за 49 календарни дни, но хората се опасяват, че при темповете, с които се работи, апартаментите им ще се превърнат в басейни, съобщи bTV.

Това е първият блок, който се санира в Мездра. Утре в 10.30 часа зам.-министър Крумова ще го посети.

В края на февруари пък блок в Благоевград протече два месеца след санирането.

С цел повишаване на контрола върху избраните изпълнители по програмата, на 10 май министър Нанков изпрати писмо до общинските и областните администрации, както и до Националното сдружение на общините с препоръка за извършване на периодични проверки на завършените обекти, като в тях бъдат включвани и представители на сдруженията на собствениците, заявиха още от МРРБ.

В писмото се препоръчва още при констатирани дефекти или некачествено изпълнение те да бъдат отстранявани от съответния изпълнител и за негова сметка в рамките на договорения гаранционен срок за изпълнените строително-монтажни работи за сграда, реновирана със средства от Националната програма, се допълва в официалното съобщение.