В материала, озаглавен "Петък 13 на последния етаж в прокуратурата", публикуван във. "Капитал", се съобщава, че разследващият полицай от ГДБОП Любомила Ценова съди Сарафов за 30 000 лева заради заплахи и обиди към нея и нейна колежка в неговия кабинет.

Те са работели по разследването за укриване на данъци в размер на 14 млн. лева на лица, свързани със строителната фирма "Агромах", която преди няколко месеца беше атакувана от прокуратурата и МВР. Според Сарафов действията на Ценова са били нелогични и недобросъвестни и е имало данни за проблеми с разследването, затова свикал съвещание, в което участвал и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Заплахите били, че ще им образува дела, които можело да не стигнат до съд, но щял да им бъде отнет допускът до класифицирана информация и така да останат без работа за две години. 

В официална позиция, разпространена от пресцентъра на Върховната касационна прокуратурата, заместникът на Сотир Цацаров първо заявява, че е научил за делото от медиите. Затова има намерение да поиска отвод на съдебния състав, тъй като не можел да разчита на обективност и безпристрастност.

Сигналът до Инспектората на Висшия съдебен съвет пък е да се установи как журналистът от "Капитал" е получил преди всички материали от съда - дали заради лоша организация при администрирането на делата, или заради очевидна и явна недобросъвестност при изпълнение на служебните задължения.

В позицията си Сарафов коментира, че Ценова се опитва да оправдае действията си, застраховайки се с делото срещу него. 

Той описва като "любопитен" момент от дейността на разследващите полицаи "странна" молба от мъж, който иска да бъде разпитан, претендирайки че иззетите по време на обиските в "Агромах" 1 млн. евро са негови. Без да се докладва тази молба на наблюдаващия прокурор, разследващият полицай Ценова е провела разпит на лицето, което не уточнява откъде притежава тази огромна кешова сума и платил ли е данъци върху нея. Твърдял, че я е предоставил на собственика на "Агромах", за да я съхранява, тъй като нямал вяра нито банките, нито пък на трезорите, уточнява зам.-главният прокурор.

"В разпита си въпросният свидетел заявява и желанието си 1 млн евро да му бъдат незабавно върнати. Толкова нагъл и брутален опит за "финт" не бях срещал в 22-годишната си практика на следовател и прокурор, като го считам за обиден не толкова към прокуратурата, колкото към всички трезвомислещи български граждани, които желаят в страната ни да има правосъдие, а сенчестата икономика и укриването на данъци да останат само спомен от прехода", заявява Сарафов.

По думите му е установено, че самите свидетели са били доведени за преразпит от бивш разследващ полицай от ГДБОП, освободен заради съмнения за корупция, който е настоящ служител в известна софийска адвокатската кантора. Любопитна подробност била, че той и единият от екипа разследващи са близки приятели, което само по себе си не било лошо, стига да не пречи на работата, което очевидно било така, пише още зам.-главният прокурор.

Той подчертава, че не се наема да гадае дали Ценова е "поемала някакви ангажименти, които след намесата на прокуратурата "не би могла да изпълни".

"Моето, така и на колегите ми убеждение е, че е крайно време да бъде преустановена практиката да се провалят дела заради некадърно и недобросъвестно разследване. Докато подобни действия не се изкоренят, нито една "едра риба" няма да бъде вкарана в затвора, а сивата икономика ще продължи да задушава страната ни и да държи заплатите и пенсиите на обидно ниски нива", пише още Борислав Сарафов.