Министърът на транспорта и Ивайло Московски и представители на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” присъстваха на проверката, която започна в 4 часа сутринта.

Тя е инициирана по сигнал на две превозвачески фирми за превоз от България към Турция. Московски заяви, че основната цел на проверките е да се сведе до минимум нерегламентирания превоз на пътници.

"Месец-два ще има много динамични проверки по граничните пунктове срещу нерегламентирания превоз на пътници и товари. Проверката е в контекста на всички усилия, които държавата полага за въвеждане на малко по-строги санкции, особено за граничните пунктове. През последните месеци имаше сериозна тема и с контрабанда, и с нерегламентирани превози”, коментира още той.

Засиленото присъствие по границата идва след вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, който беше в Свиленград и заяви, че ще има наистина затягане във всички служби на граничните пунктове, като например от митниците очаква 1,5 милиарда лева приходи.

Днес екипи на ДАИ проверяваха всички автобуси и товарни автомобили, които влизат и излизат от страната с две мобилни лаборатории на „Автомобилна администрация”.

При влизане на българска територия, инспекторите са спрели временно от движение турски автобус, който бил със счупено предно челно стъкло. На борда на превозното средство не са открити тахографски листа, както и информация за времето за управление и почивка на шофьорите, през последните 28 дни. Двамата водачи са били и без свидетелства за управление. Пътниците ще останат на границата, докато не бъде изпратен автобус с други водачи, уточниха от МТ.

По време на днешната акция са съставени общо 21 акта на шофьорите на общо 62 проверени автомобила. Само в първите часова са били проверени 47 превозни средства и са съставени 15 акта, 4 от които на автобуси, превозващи пътници. За първо нарушение глобата е 1500 лева, а за повторно - 3000 лв.

Московски коментира, че основните нарушения са 5, като сред тях най-често се срещат нередности в тахографските документи и липса на копия на лиценза и заверени преводи на свидетелства за правоуправление на международни шофьори.

Освен днешната проверка на ГКПП „Капитан Андреево” мобилни групи ще инспектират и на останалите гранични пунктове, съобщи министърът. Той се надява, че по този начин, след като всички ангажирани с този проблеми институции се обединят, нерегламентираните превози ще намалеят до голяма степен.

Московски обаче коментира, че има случаи, в които шофьорът казва, че хората в автомобила му са негови приятели и отиват на разходка, срещу което нищо не може да се направи.

За миналата година са били констатирани 125 нарушения. От началото на тази те са 43, съобщи изпълнителният директор на „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов. Това, според транспортния министър, означава, че този тип нарушения намаляват.