Това съобщи "Дневник", като се позова на ресорния министър Петър Москов. 

По-рано днес стана ясно, че акушерката от "Софиямед" Емилия Ковачева е била с юмруци и шише, както и душила 4-дневното момиченце Никол, защото плачело повече от другите бебета в отделението и я изнервяло.
Вчера прокуратурата й повдигна обвинение в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин.

Москов, който е анестезиолог по професия, коментира, че му е трудно да разбере какво се е случило, за да се стигне до инцидента и очаква за това да се произнесат компетентните органи - прокуратурата и специфичните медицински експерти. 

Подчерта обаче, че лекарската професията е такава - свързана с нощен, а понякога - с извънреден и непредвиден труд.

"Понякога така се случва, някой не издържа психически или физически", допълни министърът.

По думите му синдромът на "емоционалното прегаряне" (burnout syndrome -бел.ред.) е широкосрещан сред лекарите, медицинските сестри и акушерките и че срещу него няма лек.

От прокуратурата оповестиха, че в нощта на инцидента, акушерката е сляла две дежурства и е била 24 часа на работа, съобщи Нова телевизия.
От „Софиямед” отказаха да кажат дали това е редовна практика.

"По-скоро трябва да се търсят решения от гледна точка на урегулиране на възнагражденията на всички, които работят там, това е и  една от целите ни",
коментира още министърът.

"Доброто, ако може да има добро в такава ситуация, е, че реакцията по веригата на колегите е била добра. И моята информация от сутринта е, че детето е вън от опасност за живота. Надявам се това да продължи да е така", каза Петър Москов.

"Софиямед” е била обект на 11 проверки след жалби на пациенти от създаването си през май 2012 г. до март 2015 г., съобщиха за bTV от Изпълнителната агенция „Медицински одит”.

„Всички жалби досега са за неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ, като последната е от март 2015 г.”, сочи статистиката на контролния орган.

Три от проверките са извършени в клиниката на „Софиямед”, една – в Спешното отделение и шест в самата болница – в Хирургичното отделение, в Неврохирургията и в Акушеро-гинекологичното отделение.

„Извършена е и една планова проверка касаеща Упрвление, дейност, структура и организация на медицинското обслужване в лечебното заведение. Констатирани са нарушения по стандартите „Клинична лаборатория”, „Анестезиология и реанимация”, „Неврохирургия” , „Нервни болести” и нарушение на икономическите права на пациента”, посочват от Изпълнителната агенция „Медицински одит”.