Служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор провериха квартален пазар за плодове и зеленчуци в район Южен в Пловдив.

От пет внезапно проверени сергии по метода „таен клиент“ на случаен принцип, всички петима търговци бяха хванати с едно и също нарушение – използване на нелицензирани кантари.

Два от тях бяха без пломби и стикери от техническия орган, а останалите, внос от азиатски страни, изобщо не отговаряха на разрешителния списък за такива теглилки, съобразно европейските изисквания. Цената на азиатските везни е около 40-50 лв., затова продавачите ги купуват. Българските струват около 300 лева.

Това е грубо нарушение, защото дава възможност везните лесно да се пренастройват в ущърб на клиентите, затова има точен регламен за марки и лицензионен режим, обясниха проверяващите.

Предвидената в закона глоба е от 100 до 300 лева
за физически лица и от 200 до 500 лева за юридически лица, заяви Екатерина Павлова – началник на Регионален отдел Метрологичен надзор - Южна България, цитирана от "Топ новини".

В закона обаче не е предвидено спиране работа на сергията и конфискация на кантара. Търговците би следвало да отстранят везната, а при повторно констатиране на нарушение на един и същи обект, то тогава се налага двойна глоба.

Продавачите пък признаха, че напълно съзнават, че са в нарушение, но се оправдаха с непосилно скъпите за тях законни апарати и тежката административна процедура по легализирането им. За съжаление, това е масова практика по всички пазари, коментира още Павлова.