"Констатациите са много притеснителни, ще следим внимателно за изразходването на публични средства", каза министърът на образованието и науката, цитирана в съобщение на МОН.

Одиторите са констатирали липса на прозрачност и незащитени интереси на университета чрез сключени договори за рекламиране на обучението и изплащане на комисиони, както и при провеждане на обществени поръчки.

Проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до средата на 2016 г. , когато ректор на университета беше проф. Ваньо Митев, който два мандата оглавяваше и Съвета на ректорите.

Става дума за незаконосъобразно сключвани договори за обучение в чужбина и ръководството на МУ-София незабавно трябва да прекрати изнесеното обучение на студенти в центрове в Швейцария и Германия, както и за образователен франчайз в Кипър.

Установен е и прием и обучение на чуждестранни студенти срещу заплащане в несъответствие с Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование.

Нарушения има и при командировки в чужбина, както и при определяне на трудовите възнаграждения в университета, съобщават от МОН.

В какво пише в одита

В одита се посочва, например, че за ректора на университета проф. Ваньо Митев са изразходвани бюджетни средства за командировки в чужбина с "екзотични дестинации" - до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др., "без да има реална възвращаемост за универститета".

Сключвани са граждански договори за извършване на дейности, които имат постоянен характер като "прикрити трудови договори" и също договори със служители на университета за възлагане на дейности, които съвпадат със задълженията им по длъжностни характеристики, съобщава "Дневник".

Одиторите са установили, че няма и ясни правила при формирането на заплатите на преподавателите. Така например професор на пълен щат и такъв на половин щат са се подписвали под едни и същи възнаграждения – около 1820 лева. В същото време хора от администрацията и дори шофьор са получавали по-високи от професорските заплати. Ректорът е бил с основна заплата малко над 5 000 лева, но бруто е получавал 8 900 лева, отбелязва Mediapool.

Проверени са и три проведени процедури за закупуване на автомобили за одитирания период и експертната оценка установява, че и в трите случая има "техническите спецификации", които поставят "ограничаващи изисквания" - "не са дали възможност за равен достъп на кандидатите или участниците за участие в процедурата и са създали необосновани пречки пред конкуренцията".

Също така според доклада липсва обосновка за необходимостта от закупуването на високопроходим спортен джип на стойност 177 108 лв.

В друг раздел от одита се посочва, че през последните три години студентите, приети в платен прием, са плащали различни таксти от регламентирания размер в Закона за висшето образование (5% от институционалния и/или програмен капацитет на университета). Освен това са приемани за обучение срещу заплащане чуждестранни студенти без писмен конкурсен изпит по биология и химия.

"Управленска отговорност за допуснатите нарушения носи проф. Ваньо Митев – ректор на МУ – София", отбелязват одиторите.

Самият Митев, който вече не е ректор на МУ, твърди, че констатациите в одита са тенденциозни и не отговарят на истината, за което той е представил свое становище на проверяващите. Въпреки изложените от него съображения обаче окончателният одит потвърждава констатациите от предварителния.

Интриги по върха

Според информация на Mediapool след излизането на предварителните констатации в одита бившият ректор и близки до него преподаватели са предприели атака срещу настоящия ректор прф. Вихра Миланова, чиято задача е да пресече порочните практики.

Кръгът около Митев, който включва декани на ключови факултети, иска смяната на Миланова, която оглави университета през април тази година и бе единствен кандидат за поста.

За 11 октомври е насрочено Общо събрание на университета по този въпрос, но процедурата за неговото свикване се оспорва в Административния съд-София.

Това крие рискове учебното заведение да се изправи пред съдебна одисея, подобна на тази в Стопанската академия в Свищов, където делата за това кой е легитимният ръководител на учебното заведение продължават.