Това беше решено на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, след като Инспекторатът предложи, а Съдийската колегия образува дисциплинарната проверка, предаде "Правен свят".

Сигналът срещу съдийката е по конкретно дело, но Инспекторатът е решил да ревизира цялостната ѝ дейност в Софийския районен съд (СРС). Преди почти 3 години Тодорова бе наказана с понижаване в длъжност за две години и беше преместена от Софийски градски съд (СГС) в СРС. Именно този период е проверил Инспекторатът и открил системни забавяния. Тя се върна на работа в Градския съд през март тази година.

След решението Калин Калпакчиев припомни, че през 2012 година предишният състав на ВСС уволни (по-късно уволнението беше отменено от съда - б.р.) Тодорова по образувано дисциплинарно производство по искане на вътрешния министър тогава Цветан Цветанов, а сега - на главния прокурор.

Докато Калпакчиев говореше, една част от членовете на съвета напуснаха залата.

"Очевидно Съдийската колегия се превръща в инструмент за упражняване на репресии с незаконосъобразни действия. Да не се крием зад привидно законосъобразни такива. Предложението на Инспектората не покрива и минималните стандарти на закона. Инспекторатът демонстрира и показа всички пороци от дейността на този орган – вместо да защитава независимостта на съдиите, да бъде техен помощник, се превръща в инструмент на незаконосъобразни действия спрямо тях", каза Калпакчиев.

По думите му рано или късно истината ще излезе наяве.

"Много е грозно да сравнявате главния прокурор с Цветан Цветанов", реагира Галя Георгиева, и го попита дали той ще защити българските граждани от бавно правосъдие.

Калпакчиев отвърна, че тези думи са копи-пейст на думи на Цветанов.

"Мерете си приказките", закани се Георгиева.

Именно съдия Мирослава Тодорова води дело за клевета срещу бившия вътрешен министър, по което той беше оправдан.

Междувременно ВСС реши, пак по предложение на Цацаров, да провери продължителността на делата в СГС за две години назад. Това се случи, въпреки че от от съда вече опровергаха прокуратурата в твърденията й за драстично забавени дела. Една от причините обаче били именно искания на прокуратурата за удължаване заради събиране на допълнителни доказателства.