"Честите проверки и засиленият контрол са вариантът за спиране на нелегалните превози на пътници", заяви пред журналисти изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, цитиран от БТА.

Той присъства на започналите следобед от екипи на агенцията масирани проверки на превозите на пътници в района на "Кулата".

Масираните проверки в районите на граничните пунктове се извършват по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщи Цветанов.

Основната цел на проверките е да се сведе до минимум нерегламентираният превоз на пътници, както и да се повиши контролът над автобусите, преминаващи през българските гранични пунктове.

Това е третата поред проверка - предишните инспекции бяха на граничните пунктове "Калотина" и "Капитан Андреево", каза Цветанов.

Проверяващите констатират най-често масово неспазване на изискванията за управлението и почивката на водачите, както и нарушения, свързани с тахографските листа.

Още при първите проверени днес два автобуса с румънска регистрация, които влязоха на българската територия от Гърция без пътници, каквито са превозили преди това там, инспекторите съставиха четири акта за установяване на административно нарушение.

В автобусите е имало по двама водачи, които не са спазили времената за управление и за почивка, поясни Цветанов.

На Калотина при една от проверките са установени 43 нелегални емигранти, в друг автомобил - 14, припомни ръководителят на ИА "Автомобилна администрация".

Там са съставени 23 акта с общ размер на наложените глоби 30 000 лева, които незабавно са влезли в бюджета.

Честите проверки и засиленият контрол - това е вариантът за спиране на нелегалните превози, коментира Цветелин Цветанов.

За миналата година за нерегламентирани превози са спрени от движение 125 автомобила, съобщи той.

Спирането от движение е за срок от шест месеца и се налага глоба от 1500 лева, при повторно нарушение срокът е една година, а глобата - 3000 лева.