Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, преди откриването на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство, който започна в София, съобщи БТА.

Министърът коментира наредената проверка на съдържанието на храни, купени в наши магазини и същите храни, купени в Германия.

"Проверките на продуктите в Словакия, например, са приключили и в част от тях са установени несъответствия, включително и в етикетите. Става въпрос за това, че съставките, които са за западноевропейския пазар, и тези за Източна Европа се различават с определени компоненти", коментира земеделският министър.

Това, което към момента е направено, е идентифицирането на петте групи изделия, които да бъдат елемент на този анализ. Експертите ще сравняват шоколада, месните и млечните продукти, газирани напитки, сокове и детски храни.

Ще бъдат взети аналогични, идентични продукти на тези, които са взети от Германия и Австрия. За тези групи изделия експерти както от Министерството на здравеопазването, така и от БАБХ са определили показателите, които ще изследват, и лабораториите, в които ще бъде направено това. Тези продукти вече са в България, а другата седмица ще бъдат купени идентичните продукти, които се продават на българския пазар.

И у нас първият компонент на анализа е сравняване на етикетите, които съдържат продуктите, и евентуалната разлика в тях. Последващият същински анализ на продуктите трябва да докаже доколко те съответстват на това, което е идентифицирано на етикета; ще има и анализ на ценовите нива на предлагането на тези продукти.