Акцията, координирана от Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, се е състояла на 28 и 29 септември, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Осъществен е комплексен контрол на 36 бензиностанции и 14 данъчни склада за съхранение и разпространение на течни горива. Във връзка с установени данъчни задължения на търговски дружества, Националната агенция за приходите е наложила обезпечение на 217 000 литра гориво.

Иззети са 20 хиляди лева оборотни средства. Предприети са процедури по дерегистрация по Закона за данък добавена стойност на шест фирми. Мерките са насочени към недопускане ненатрупването на големи задължения от рискови търговци и своевременно събиране на текущи данъчни вземания, посочват от МВР.

За констатирани нарушения на Закона за измерванията и на изискванията за пожарната безопасност са съставени общо 12 протокола за задължителни предписания, 14 акта за установени административни нарушения и са отдадени две писмени разпореждания.

Експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършват лабораторно изпитване на качеството на разпространяваните горива в търговската мрежа.