Това каза в Перник министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Проверката включва инспектиране на място на техническите съоръжения, разполагаемост с екипи на трите ЕРП-та, материали, запаси за предстоящия есенно-зимен сезон. Ще бъдат инспектирани и просеките, които трябва да бъдат почистени и да гарантират, че в резултат на зимата няма да има счупване на дървета и късане на електропроводи.

Проверките започват от днес и ще продължат до 4 октомври.

Според министъра те имат положителен ефект, защото са един вид превенция за реакция при евентуална тежка зима.

През втората половина на октомври ще бъдат извършени проверки и във всички енергийни предприятия, които имат ангажимента и са спечелили търг за осигуряване на студен резерв, съобщи още Петкова.

По думите й инспекцията ще се осъществи на място. Ще искам да видя какви са запасите от въглища, където студеният резерв се осигурява с този ресурс, каза министърът.

По отношение опосността от затваряне на централи на въглища Петкова припомни, че Европа е приела референтен документ през април тази година, който не е бил подкрепен от България и още седем държави, сред които Германия, Румъния, Полша. Въглищните централи осигуряват малко над 40 процента от електрическата енергия на страната, каза Петкова.

По думите й това са базови мощности за българската енергетика и те няма как да бъдат заменени. Още повече централите в Маришкия басейн отговарят и на съответните изисквания, там има запаси на лигнитни въглища, които биха могли да удовлетворят потребностите ни за следващите 60 години, увери министърът. Тя съобщи, че в момента се подготвят документи за искане за безсрочна дерогация по отношение на завишените изисквания от страна на ЕК.