Това обяви тази сутрин председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред Нова телевизия.

В декларацията на партията на Волен Сидеров за приходите и разходите за миналата година е посочено, че от членски внос са получени 1 293 000 лева. Смущение буди фактът, че преди 3 години "Атака" изобщо не е декларирала доход от членски внос, след това е посочен такъв от 153 000 лева, а миналата година – едва 372 000 лева.

В същото време, за този период партията столетница БСП е събрала по-малко - 1,255 млн. лв., а ГЕРБ - само 88 000 лв.

На запитване на OFFNews колко е членската маса на "Атака", не е получен отговор.
Всяка партия сама определя дали да има членски внос и колко да е той, тепърва ще проверяваме колко са членовете и какъв е размерът на вноската в "Атака", коментира Цветан Цветков.

По думите му обаче, при 148 262 гласа, подадени за формацията на Сидеров на изборите за парламент през октомври, е странно да са събрали членски внос от над един милион лева. При членски внос от 2 лева, излиза, че "Атака" трябва да има поне 650 000 регистрирани членове.

"Проверката ще е дали са законосъобразни приходите и разходите на „Атака”, уточни Цветков.

На въпрос дали партията, която декларира някакъв членски внос, не трябва да представя и документи като доказателство, шефът на Сметната палата отговори, че това се прави и сега те ще бъдат проверени.

За субсидията на ББЦ

Цветан Цветков коментира и казуса с партията на Николай Бареков "България бец цензура", в чиято декларацията липсваха задължителните ЕГН-та на част от  дарителите. По закон, при липса на такива данни, държавната партийна субсидия може да бъде спряна.

От формацията тогава обясниха, че не са крили имената, а станала техническа грешка, която ще я поправят. Шефът на Сметната палата потвърди, че на 31 март ББЦ са представили данни за едва 24 дарители, а на 15-и април – вече над 800. 

Той коментира, че вече тече одит на ББЦ - приходи, разходи, дарители.

"Сметната палата няма правомощията няма правомощие да спира партийна субсидия – това се решава от финансовия министър. Ние трябва да го уведомим, имаме и за задължение да предупредим НАП за неподаден навреме отчет и да започне финансов одит", уточни Цветков.