Сега тези предложения се очакват утре, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Атина все още не е представила предложения", заяви в края на срещата финландският министър Александер Стуб.

Той подчерта, че от Гърция се очаква официална молба, в която да формулира искането си за нова двугодишна програма за финансова помощ по линия на Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

В приетите на днешната извънредна министерска среща в Брюксел решения се посочва, че преди да бъдат обсъдени, гръцките предложения трябва да бъдат първо оценени от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум уточнява, че това трябва да стане възможно най-скоро, "до дни".

Днес на заседанието повечето финансови министри от еврозоната заявиха, че главната цел на срещата ще бъде запознаването с новите предложения на Атина по реформите и мерките за противодействие на кризата.

Тази вечер текущата ситуация около Гърция ще бъде анализирана на среща на високо равнище от държавните и правителствените лидери от еврозоната.

"Основания за възобновяване на преговорите за помощ за Гърция по линия на Европейския стабилизационен механизъм засега, както и преди, няма", каза германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си на извънредната среща на високо равнище в Брюксел.

"Без солидарност няма възможност да се помогне" (на Гърция), допълни Меркел. "Без солидарност и без реформи пътят, по който искаме да тръгнем, е невъзможен", подчерта германският канцлер.

Гърция е направила "подобрения" в офертата си

"Предложенията, направени от гръцкото правителство на кредиторите миналата седмица в опит за отблокиране на средствата по спасителната програма, все още са в сила, макар че са направени някои "подобрения" в офертата", съобщи гръцки правителствен служител, предаде Ройтерс.

Служителят говори преди извънредната среща на лидерите от еврозоната, на която трябва да бъде обсъден въпросът за евентуална нова помощ за Гърция.

Представителят посочи, че предложенията ще бъдат обсъждани на срещата на върха както днес, така и утре.

Атина има за цел да постигне споразумение скоро, така че да бъде възстановено финансирането на гръцката банкова система, добави служителят.

"Тези предложения включват реформи, финансиране, инвестиционна програма и уреждане на дълга", каза още служителят, пожелал анонимност.

Анкета: Ще доведе ли ''не''-то на референдума до ''Грекзит''?