Това показват данните от публикувано днес проучване на Световния икономически форум, съобщи БТА. От близо 1000 включили се в годишната анкетата за оценка на бъдещите рискове участници, 93 % посочват, че политическите и икономическите търкания между големите световни сили ще се задълбочат.

Близо 80 процента са на мнение, че рисковете, свързани с война, в която участват големи държави, ще бъдат по-големи, отколкото през 2017 година. Проучването е направено преди срещата в Давос на Световния икономически форум, в която от 23 до 26 януари ще участват рекорден брой световни лидери.

Въпреки усещането за по-малка сигурност в световен мащаб, природните катаклизми за втора поредна година оглавяват списъка с най-вероятните опасности за тази година. Притесненията, свързани с масовата миграция, са изпаднали от водещите пет риска в класацията, но природните бедствия са се възприемат като втора най-вероятна опасност.

Ураганите и пожарите в САЩ повишиха световните разходи за преодоляване на бедствия до 306 милиарда долара през 2017 година или с 63 процента повече спрямо предходната година, отчете Суис ре. Кибератаките, измамите с лични данни и кражбите на лични данни са сред петте най-вероятни опасности за 2018 година.

Около две трети от включилите се в анкетата са европейци и северноамериканци, които са заети в бизнеса или са от научните среди.