Изводът е на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност /ЦППКОП/, който изготви доклад на тема: "Aнализ и оценка на риска при администрирането на регулаторните режими от общините с цел ограничаване на корупционните практики и намаляване на административната тежест върху малкия и среден бизнес", съобщава БТА.

Според центъра в България е налице некачествена свръхрегулация.

Анализирани са европейски и национални стратегически и нормативни документи, доклади, изследвания, коментари на различни експерти, публикации в медиите. Прегледани са режими от браншовете строителство, търговия, туризъм, транспорт, селско стопанство и земеделие.

Данните сочат, че 520 административни структури предоставят услуги на гражданите и бизнеса и администрират регулаторни режими. 2589 са административните услуги и режими, предоставяни от всички администрации. Нормативните актове на национално и местно ниво, регламентиращи режими и услуги, са 2950.

Броят на конкретно предоставените административни услуги през 2015 г. е нараснал почти два пъти повече в сравнение с 2014 г. Констатирани се дефицити при т.нар. комплексно административно обслужване /КАО/. Например за периода от 2005 г. до 2013 г. са изпълнени 78 проекта за КАО на обща стойност близо 85 млн.лв. като 93,6 на сто са финансирани по ОПАК.

Същевременно се установява, че през 2015 г. само 11 общински администрации са посочили, че са внедрили КАО. Наблюдава се липса на координация както между отделните администрации, така и между звената в едно ведомство.

Докладът на ЦППКОП за съществуващи рискове при администрирането на регулаторните режими от общините и предложенията за тяхното неутрализиране ще бъде предоставен на изпълнителната власт.