Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", разказва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Делът на хората в страната, смятащи сталинските репресии за политическо престъпление, за пет години е спаднал от 51 на 39 процента, а една четвърт от участниците ги мотивират с "политическа необходимост".

Запитани за отношението на днешните руски власти към сталинските репресии, анкетираните най-често избират варианта "те изобщо не мислят за това". Само 26 на сто от хората в Русия смятат Сталин за държавен престъпник.

"Обратът в отношението към репресиите, както и към други теми, датира от 2014 г., когато се появиха проблемите със Запада и желанието за твърд ръководител по модела на съветската митология, затова отслабна и критиката срещу Сталин", обяснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

Израсна поколение, което се намира исторически далеч от тези събития и не е получило достатъчно знания по въпроса, констатира историкът Никита Петров от правозащитната организация "Мемориал".

"Това е безпаметност, съчетана със злонамереност от страна на властите, които го правят, за да не се осъзнава човек като част от историята, а да сакрализира и днешната власт. Безразличието на властите тласка масовото съзнание към схващането, че си съподчинена единица и затова не бива да риташ срещу властите", коментира общественикът пред "Ведомости".