Близо 40 % от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си, показва изследване* на агенция "Медиана".
Отново 18 % отчитат положително развитие в благосъстоянието на семейството си.

Социолозите обобщават: в обществото доминира песимизъм по отношение развитието на страната.

Песимизмът по отношение на развитието на страната, както и усещането за спадащ личен материален стандарт дава отражение и върху отношението върху правителството, отбелязват социолозите и правят извода: "Тук наблюдаваме подчертан скептицизъм".

Близо два пъти повече са хората, според които новото управление разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда (54 % : 26 %). Вярват, че правителството „Борисов-3“ ще успее да подобри положението в страната са 22 %, докато опасяващите се, че тази власт ще го влоши, са 30 %.

По шестобалната система анкетираните са поставили оценка на правителството 3.39.

Най-голям е делът на хората (38 %), които смятат, че просто нищо няма да се промени – нито към добро, нито към по-лошо.

Засега този скептицизъм към властта не се насочва към търсене на политическа алтернатива. Съотношението на електоралните предпочитания показва картината, която наблюдаваме (с леки промени) вече повече от половин година. ГЕРБ привлича традиционните си избиратели, които са в рамките на една четвърт от пълнолетните граждани.

Не се наблюдава и разочарование и намаляваща подкрепа сред тях – това са и основно оптимистите както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние.

БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015/2016 година и се намира на около 3 % след основния си политически опонент.

Така, ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24%, за БСП - 21.5%

Участието във властта не се е отразило негативно на Патриотите (сега биха получили 7.8%). Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори.

„Воля“ е понесла тежки удари върху имиджа си – вероятно в резултат от повдигнатите обвинения към Веселин Марешки и други членове на формацията. Все още, обаче, е на границата за влизане в парламента - 3.4%.

ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната. ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети от ДОСТ (в рамките на избирателите в страната) - 6.7%.

„Реформаторския блок“ продължава да води своеобразен задгробен живот. Въпреки фактическия му политически разпад, значителна част от избирателите (3.5 %) заявяват, че на едни избори биха гласували за него, анализират от "Медиана".

*Изследването е национално представително за страната, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки (гнезда) в страната и реализирано от Агенция Медиана.
Изследването е проведено преди скандала със суджуците, който вероятно ще се отрази на обществените нагласи, отбелязват социолозите.