Това сочат данните от майското издание на независимия от външно финансиране Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Редовното изследване на агенцията е направено от 8 до 14 май, представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1011 пълнолетни българи.

43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 15% – да се подобри, а 33% – да остане същото.

50 процента пък очакват материалното положение на домакинството им да остане същото, 26% – да се влоши, а 7% – да се подобри.

Ако изборите бяха днес...

Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2, показват резултатите. В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. С реалистични перспективи да са в него са още "Атака" и донякъде АБВ, отбелязват анализаторите.

След логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата в пролетните месеци, сега ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24 на сто заявена подкрепа. БСП пък се е установила на нива от под 15 на сто декларативни електорални нагласи.

Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около 500 000 гласа, посочват анализаторите, като уточняват, че един процент от извадката се равнява на около 55 хиляди души.

ДПС е с 8 на сто заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с около 4 процента сред всички имащи право на глас.

Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при "Атака" и каква ще е съдбата на АБВ. Според данните от май партията на Волен Сидеров би получила подкрепа от 3.1 на сто, а АБВ - 1.9 процента.

Няма особена динамика и в доверието към различните личности.

По традиция в "челото" са еврокомисарят Кристалина Георгиева и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Двете са с дялове съответно малко над и под 50 на сто доверие. Следват ги министрите Лиляна Павлова - с 34 процента, Петър Москов, Томислав Дончев, а след това са премиерът, президентът и омбудсманът - с дялове около 30 на сто доверие.

АНКЕТА: Накъде върви България, според вас?

АНКЕТА: Имате ли доверие в премиера Борисов?