Магистратите ще разпитат само 6 от общо 25-те свидетели, съобщиха БТА и БНР.

Пред съда Бъчварова заяви, че не е извършила нарушения и се надява това да се изясни в процеса.

"Считам, че това, което е направено, е в полза на Селскостопанска академия и най-вече на Добруджанския земеделски институт. Цените са една динамика, която трябва да се отразява. Все пак 2009 –та година е нещо съвсем различно от 2016-та година", каза подсъдимата.

На въпрос защо след толкова години прокуратурата започва да проверява този договор, Бъчварова коментира, че няма обяснение, но договорът продължава и сега, като е анексиран два пъти със знанието на министерството. Според депуатката, процесът може да има връзка и с позицията й на народен представител.

Светла Бъчварова е подсъдима за сключване на неизгодна сделка през 2009 година, когато е била директор на Селскостопанската академия. Обвинението срещу нея е заради това, че на 13.08.2009 г., като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, е сключила неизгодна сделка с "Литекс Комерс" АД, от която е произлязла значителна вреда - в размер на 1 326 671,36 лв.

Става въпрос за договор за съвместна дейност, който обхваща 10 хиляди декара селскостопанска земя за срок от 10 години. А цената е била 1,80 лв. на декар. Според обвинението реалната пазарна цена е 70 лв./дка

Бъчварова твърди, че договорът е бил от полза за академията а мотивът - научно-изследователската дейност. Освен това въпросните земи пустеели години наред.

Процесът започва едва сега, тъй като през юни т.г. съдът върна обвинителния акт на прокуратурата. Тогава съдия Атанас Атанасов прецени, че обвинителният акт не е пълен и се нуждае от още фактология, за да се докаже вината на депутатката от левицата.