Това заяви вчера американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от Франс прес.

Ние винаги сме искали да сътрудничим с Русия, когато е било възможно“, заяви Матис в отговор на журналистически въпроси за възможно подобряване на отношенията между Вашингтон и Москва след преизбирането на Владимир Путин за държавен глава на Русия.

“За жалост те напоследък предпочетоха да бъдат стратегически противници, като се съди по случилото се във Великобритания и това, което видяхме в Украйна и Крим“, добави шефът на Пентагона след среща с норвежкия си колега Франк Баке-Йенсен.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера разговоря с руския държавен глава Владимир Путин по телефона. Двамата са обсъдили възможността скоро да се срещнат, каза американският президент.

"Поздравих го за изборната му победа", заяви Тръмп в Овалния кабинет в отговор на въпрос.

Руският външен министър Сергей Лавров изрази надежда Токио в контактите си с Лондон да помогне за изясняването на две неща по случая: "къде се намират Скрипал и дъщеря му и защо разследването ще продължи още месеци, а британското правителство вече е произнесло окончателната си присъда".

Лавров гостува на японския си колега Таро Коно, който от своя страна каза, че използването на химическо оръжие е неприемливо, а в конкретния случай трябва да се изяснят фактите.