Протестът бе планиран под надслов "Моделът "КОЙ" отново се изплю в лицето на България! #нямадаплатим!" по повод КТБ заради предложението да се приемат промени в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприема действия по оздравяването на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Междувременно обаче депутатите се отказаха от спасяването на КТБ, след като ГЕРБ оттегли предложението си да поиска от БНБ предложение за действия по оздравяването на институцията.

Така събитието бе прекръстено на "Днес доказахме, че гражданският натиск има значение! Няма да му е лесно на модела #КОЙ".

"Поздравления за всички българи - демократи с гражданско съзнание, които потвърдихте участие в протеста днес! Все пак ще се срещнем пред НС в 18:30. Който желае да се видим и поговорим, нека заповяда. Бъдете винаги информирани и с будно съзнание!", написаха в групата във Facebook.

"Това, което се случва, е меко казано недопустимо. Получава се една огромна подмяна на вота на избирателите. Темата за КТБ беше много старателно избягвана в документите и програмите преди изборите и в предизборната дискусия. Сега имаме негласен консенсус да се запуши по най-бързия начин общественият и европейски натиск за изплащане на парите по най-лесния начин – чрез изливане на милиарди държавни пари", коментира сутринта преди решението на НС Николай Стайков от "Протестна мрежа" по БНР.

Според него има и друг начин да се оздрави КТБ:

"Прокуратурата, следствието и ДАНС да си свършат работата, да открият къде са отишли парите и да ги възстановят. Тогава вложителите ще си получат парите. Ние не казваме, че не искаме да бъде оздравявана банката, нека да бъде оздравявана, но това да не включва държавни пари. Законите да бъдат веднага приложени и хората да си получат парите", заяви Николай Стайков.
 
Той коментира и съавторството на Делян Пеевски в законопротекта за КТБ, като припомни за "един друг закон, внесен от него – за офшорните зони".
 
"Знаете ли кой е собственик на "Булгартабак" в момента? Лихтенщайнска офшорка. Всеки ден минавам покрай главния офис на "Булгартабак Холдинг" и джипът на майката на Делян Пеевски, ако не всеки ден, то през ден е там. Този закон е написан идеално, за да не свърши работа, и е писан от някой, който много добре разбира от офшорки и от темата, и как законът да бъде написан така, че да звучи страхотно, но да няма никакъв ефект. Опасявам се, че в Закона за КТБ става въпрос за абсолютно същото нещо", коментира по БНР Николай Стайков.
 
Той смята, че банката е черната кутия на поне две правителства назад и затова е важно да се разбере какво е станало там.

АНКЕТА: Трябва ли да се покрие "дупката"в КТБ с пари на данъкоплатците?