Размириците бяха в рамките на националната протестна кампания след решението на съдебните заседатели щатът да не повдига обвинения срещу полицая, прострелял смъртоносно невъоръжен чернокож младеж във Фъргюсън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Около 200 протестиращи скандираха "Спрете пазаруването и се присъединете към движението" в големия мол Галерия (Galleria) в Сейнт Луис и властите бяха принудени да го затворят за около час вчера следобед.

Протест на около 50 души имаше същия ефект в съседния Уест Каунти Мол, предаде Асошиейтед прес.

В Оукланд, Северна Калифорния, 16 протестиращи бяха арестувани, след като група от около 120 души, облечени с тениски с надпис "Животът на черните е важен" (Black Lives Matter), спряха движението на железницата за Сан Франсиско, като някои се оковаха с белезници за влак на една от гарите.

В Чикаго около 200 демонстранти се събраха на популярната търговска зона Магнифисънт Майл. Над 200 души в Ню Йорк протестираха пред магазина Мейсиз на Хералд Скуеър и дори влязоха вътре.

Вечерта демонстранти имаше по улиците на града и полицията задържа седмина за нарушаване на обществения ред.

В Сан Франсиско стотици протестираха вечерта в популярния търговски и туристически район на Юниън Скуеър, където се опитаха да осуетят запалването на светлините на коледно дърво, но полицията им попречи.

Тълпите от пазаруващи бяха относително рехави, отбелязват наблюдателите на пазара, според които се налага нова норма в празничното пазаруване - бясната шопинг треска се измества към вечерта на Сивия четвъртък - Деня на благодарността, и повече потребители пазаруват онлайн.

Черният петък се смяташе за най-оживения пазарен ден - по продажби и по посещение, от 2005 година насам.

Фирмата ShopperTrack обаче прогнозира, че суперсъботата на 20 декември, последната събота преди Рождество, ще бъде най-активният ден тази година.